Túsztárgyaló

Európa legrégebbi iszlám kara közelebb van, mint gondolnánk

Európa legrégebbi iszlám kara közelebb van, mint gondolnánk

Ferenc József császár alapította, cseh építész tervezte - ez a szarajevói Iszlám Tudományok Kara

Még az Osztrák-Magyar Monarchia idején alapították az Iszlám Teológia és Vallásjog Iskoláját, amiből a későbbi egyetemi kar kifejlődött. Bár az osztrák-magyar birodalom túlnyomórészt katolikus volt, bizonyos vallási és kulturális autonómiát biztosított a boszniai muszlimoknak, az iskolát pedig az osztrák hatóságok jóváhagyták, sőt, részben finanszírozták. Az épületet a kor vezető osztrák építészei tervezték. Az eredmény mór stíluselemeket mutató, vonzó és színes épület lett.

Az első világháború után Bosznia a jugoszláv királyság részévé vált, és a kart átnevezték az Iszlám Teológia Iskolájává. A második világháború után Jugoszlávia a vallásokkal nem túl barátságos "kommunista köztársasággá" vált.  Az iskolát másik épületbe költöztették, az eredeti épületet pedig városi múzeummá alakították. Idővel azonban a kommunista Jugoszlávia konszolidálódott, és 1977-ben az iskolát Iszlám Teológiai Karrá nevezték át. 

sarajevo_hrgica_2011-11-08_5.jpg

A kommunizmus összeomlása és a boszniai háború után a Kar visszatért eredeti épületébe, ezúttal Iszlám Tudományok Kara néven. A háború alatt az épület károkat szenvedett, az eredeti állapotot nemzetközi adományokból állították helyre.

Az Kar mára a Szarajevói Egyetem többi karával egyenlő fontosságúvá, és az iszlám felsőoktatás legjelentősebb intézményévé vált Délkelet-Európában. Szarajevó több mint négy évszázadon át híres volt mint iszlám oktatására és tudására büszke város. Szarajevó a történelem bizonyos időszakaiban Bosznia 70 medreszéből tizenkettőnek, valamint több más iszlám oktatási intézménynek adott otthont. Ma az Iszlám Tudományok Kara biztosítja, hogy Szarajevó továbbra is fontos név az iszlám tudás és az akadémia nemzetközi térképén, különösen a Balkán régiójában.

Bosznia: kelet és nyugat kapuja

Az Iszlám tudományok Kara nemcsak a legidősebb ilyen intézmény Európában, de egyben a kontinens legfontosabb felsőfokú iszlám oktatási és kutatóintézete. A Kar teljesen megfelel az európai felsőoktatási normáknak, miközben hű marad a hagyományos iszlám oktatás eszméihez és céljaihoz. A karon végzettek felkészültek arra, hogy iszlám tudományokat oktassanak akár vallási, akár állami iskolában - miközben ők maguk egyszerre iszlám vallástudósok és európai értelmiségiek.

sarajevo_hrgica_2011-11-08_6.jpg
A boszniai muszlimok - akárcsak az albán muszlim közösség -. évszázadok óta hiteles, Európában élő muszlim nép, bár még nem váltak teljes mértékben híddá a nyugati és az iszlám érdekek között. A Kar éppen ezt a sokszínűséget és kihívást képviseli.

Alapfokú iszlám tanulmányok

Az Iszlám Tudományok Kara nemcsak Bosznia és a szomszédos országok hallgatóit vonzza, de egyre többen érkeznek ide a világ minden tájáról. A háború után a Kar iránt nem-muszlim látogatók is érdeklődni kezdtek, köztük amerikai nagykövetek, valamint diplomaták Törökországból, Iránból, Nagy-Britanniából, az EU-ból, Egyiptomból, Katarból, Oroszországból és más országokból. Az Iszlám Tudományok Kara kapcsolatot tart és együttműködik az Oxford Egyetemmel és a kairói Al-Azharral.

sarajevo_hrgica_2011-11-08_3_1.jpg
Ahogy az iszlamofóbia egyre nagyobb teret nyert az európai kontinensen, a Kar megnyitotta kapuit azok előtt, akik az alapfokú kurzus iránt érdeklődtek - benne olyan tárgyakkal, mint Az iszlám alapelvei vagy Oszmán kori történelemEzt a speciális tanfolyamot évente egyszer, három hónapig tartják. Ha van elég érdeklődő, a tanfolyamot bosnyák és angol nyelven is indítják. Szarajevóban egyre több külföldi él, köztük újságírók, külföldi hallgatók, turisták, nemzetközi diplomaták és családjaik, humanitárius dolgozók, az ENSZ civil szektorának munkatársai és békeaktivisták. Közülük is szeretnék sokan megismerni az iszlámot, nemcsak a helyi lakosok. Zbigniew Wojdyla lengyel állampolgár - aki a nemzetközi kapcsolatok terén végzett munkája miatt él Szarajevóban  - így magyarázza az alapfokú tanfolyam iránti érdeklődését: „Lengyelországban élnek tatár származású muszlimok, így bizonyos mértékig már ismertem az iszlám kultúrát. A Karon megismerhetem a szintén szláv háttérrel rendelkező itteni muszlimokat."

Vallásközi kapcsolatok és a megértés segítése

A kar jó kapcsolatot ápol a katolikus, keleti ortodox és zsidó középiskolákkal. Mivel Bosznia sok vallási hagyománynak ad otthont, a Kar fontosnak tartja a jó vallásközi kapcsolatok előmozdítását. Ahmed Alibašić a Kar rendes professzora, többek között az alap bevezető tanfolyam egyik oktatója. Szakterülete a nemzetközi politika, a diplomácia és az iszlám civilizáció története. Számos nyilvános vallásközi párbeszédben vett részt. Kijelentette: "Bár a boszniai muszlimok által gyakorolt megoldásokat nem lehet egyszerűen másolni máshol, a nyugat-európai muszlimoknak tanulmányozniuk kell intézményeinket és szellemi örökségünket, és le kell vonniuk a közelmúlt tanulságaiként, hogy az elszigeteltség egyenlő a pusztítással."


A boszniai muszlimok - valódi értelemben - hídnak számítanak Európa és az iszlám világa között. A Kar képviseli ezt a kapcsolatot, és továbbra is a jobb megértés elérésén fáradozik, nemcsak tudományos kurzusain keresztül, hanem a vallásközi párbeszéd iránti elkötelezettségével, valamint azzal, hogy örömmel lát minden vallású és nemzetiségű embert az iszlámról szóló bevezető tanfolyamon. Valamint továbbra is az iszlám tanulmányok elsőszámú felsőoktatási intézménye azok számára, akik ilyen irányú diplomát kívánnak szerezni.

 

A szerző: 

Amir Telibećirović Szarajevóban született és nevelkedett fel. Újságíró, a volt Jugoszlávok államok számos nyomtatott és online médiumának szerzője. Emellett idegenvezetőként dolgozik a Balkán régióban. A Szarajevó ostroma, 1992-1996 című könyv szerzője. 

Európa legrégebbi iszlám kara közelebb van, mint gondolnánk Tovább
Fatva egy algériai interszex lány részére

Fatva egy algériai interszex lány részére

A külső megjelenése olyan mint egy nőé, de nem női, hanem férfi nemiszerve van. Mit tegyen?

A világ legnépszerűbb szalafi weboldalán találtam az alábbi vallási állásfoglalást. Azért kaptam fel rá a fejemet, mert a világ legkonzervatívabb irányzatát követő szemlélet is foglalkozik az interszexuális emberekkel, miközben a hazai mecsetekben ez a téma teljes tabu. A szerző Szaúdi-Arábiában él:
KÉRDÉS:

Algériai lány vagyok. Egész életemben nőként éltem, bár egyáltalán nem érzem magamat annak. Fiúkkal játszottam, úgy viselkedtem, ahogy ők, és egész fiatal koromtól a lányok vonzottak szexuálisan, de amennyire lehet, ellenálltam a késztetésnek, különösen az egyetemen, és a barátaim között. Nem értem meg úgy, ahogy más lányok, nem kezdtem menstruálni. A testem olyan, mint más lányé, és a családom nem vette észre a problémámat, mikor megszülettem. A nemiszervem rendellenes: heréim vannak, és nincs hüvelyem. Attól féltem, esetleg homoszexuális vagyok (leszbikus), amit Allah tilt, ezért haboztam orvoshoz fordulni. Végül kivizsgáltattam magamat. Csináltak sok tesztet, ami kimutatta, hogy nincs méhem és petefészkeim, és a genotípusom 46xy, azaz férfi vagyok, és minden férfias jellegzetességem és vonásom teljesen normális. Az egyetlen probléma fizikai szinten, hogy a testem nem reagál tesztoszteronra, ami a testnek és a hangnak férfias jelleget adna. A vizsgálatok után reménytelenül érzem magamat, és nem tudom, mit tegyek. Nagyon kényelmetlenül érzem magamat vallási szempontból. Mit tegyek, hiszen a barátnőimmel keveredem, a bátyáim feleségeivel, látom az awrájukat, ahogy a kolléganőimét is a munkahelyemen?

algeria_taj.jpg

VÁLASZ:

Dicsőség Allahnak! Azt tanácsoljuk neked ebben a helyzetben, hogy mutasd meg a teszteredményeidet megbízható orvosoknak. Ha ezt teszed, és az orvosok úgy találják, hogy a férfi jelleg dominál nálad, akkor semmi rossz nincs abban, ha aláveted magadat a szükséges műtéteknek, ami javít a helyzeteden, és kiemeli a valódi nemedet. A Muszlim Világligához tartozó Iszlám Fikh Tanács által 1989-ben, a 11. ülésükön kiadott 6. határozat kimondja:

"Abban az esetben ha valakinek a testi felépítésében mind női, mind férfi jelleg megtalálható, meg kell vizsgálnunk, melyik a domináns. Ha a férfi jelleg dominál, akkor megengedett, hogy orvosilag kezeljék, hogy az ellentmondásosság megszűnjön a férfiasságával kapcsolatban. Ha a női jelleg dominál, akkor megengedett az orvosi kezelés, hogy az ellentmondásosság megszűnjön a nőiességével kapcsolatban. Mindez megtehető, akár sebészi, akár hormonális beavatkozásról van szó, mert ez betegség, és a beavatkozás célja a betegség meggyógyítása, és nem Allah teremtésének megváltoztatása, dicsőség Allahnak."

Amit tenned kell: minél sürgősebben megoldani a helyzetedet és a családoddal megértetni az ügy súlyosságát. Különösen azt, hogy nem mahram nőkkel keveredsz, miközben férfi vágyaid vannak. Nem megengedett számodra, hogy lásd a nők awráját, vagy hogy egyedül maradj velük. De nem maradhatsz egyedül a nem mahram férfiakkal sem, hiszen kísértést jelenthetsz számukra, amíg a kezelésed nem ér véget, és orvosilag nem határozzák meg a valódi természeted.

In al-Iqnaa‘ fi Hill Alfaaz Abi Shujaa‘ (2/407) szerint az interszexuális embert - akinek az esete ellentmondásos vagy nem tiszta - különös óvatossággal kell kezelni, és a nők szempontjából férfinak kell tekinteni, a férfiak szempontjából pedig nőnek. Tehát semmilyen nem mahram nővel vagy férfival nem maradhat kettesben.

És Allahu alem.

Forrás: https://islamqa.info/en/answers/193236/her-outward-appearance-is-like-other-girls-but-she-does-not-have-female-organs-she-has-male-organs-what-should-she-do

 

 

Fatva egy algériai interszex lány részére Tovább
süti beállítások módosítása