Túsztárgyaló

Kösz, nem kell nagymecset...

Kösz, nem kell nagymecset...

Most éppen elhaltak a nagyratörő tervek, miszerint hatalmas mecsetet kellene építenünk Kőbánya kellős közepére vagy bárhová máshová. Ezért gyorsan megírom ezt a cikket, mielőtt valakinek újra eszébe jut ez a remek ötlet.

 

 

 

Ha valaki figyelmesen tanulmányozza a magyar főváros történelmi vallási kisebbségeinek építkezési szokásait, azt látja, hogy zsidók, ortodox vagy protestáns keresztények, de más közösségek sem kezdtek soha kihívó építkezésbe.

Ennek természetesen elsősorban anyagi okai vannak. Az evangélikus templom annyira rossz minőségű alapanyagokból épült, hogy a tornya hamarosan összeomlott. Az újjáépítésére nem maradt pénz, ez az oka annak, hogy mind a mai napig

 

A magyar ember nem vevő a kulturális diverzitásra, és ezt bölcsebb dolog elfogadni. Ha megnézzük, hogyan épült a Szt. György templom a 18. században: kívülről tökéletesen belesimul a városképbe: a tipikus Mária Terézia sárgának nevezett szín és a barokk külső nem katolikus templomot rejt. Talán csak az utcasarkon látható ortodox kereszt árulkodik erről.

 

Az biztos, hogy a megaépületek tervei kívülről érkeznek, olyan ideológiából, amik nincsenek tisztában a helyi szokásokkal és pszichés sajátosságokkal.

Nem szolgálja a közösség igényét.

Kösz, nem kell nagymecset... Tovább
süti beállítások módosítása